Sara Maars
hemsida front.jpg

Blogg

Ryan Air – Mödan värd

Ryanair-nyttkoncept.jpg
Ryanair-nyttkoncept-dubbel.jpg

Ryanair är ett av världens mest hatade varumärken enligt en kundundersökning av Siegel & Gale 2014. Ändå har de aldrig utlovat högklassig service eller komfort. I dagsläget konkurrerar de i stort sett enbart med sin låga prispunkt. Ändå är kunderna missnöjda. Kan vi styra om resenärernas förväntningar, visa dem vad Ryanair faktiskt har att erbjuda, och därefter börja konkurrera på fler sätt än det uppenbara?

Ryanair är inte upplevelsen, de tar dig till den. Konceptet vågar driva med Ryanairs image och äger lågpriskategorin rakryggat. Varför spendera pengarna på en lyxig flygresa i första klass med någon av våra konkurrenter, när du istället kan njuta av själva destinationen – förstklassigt?

Sara Nielsen